
بیمارستان امام خمینی کرج در اغما
علیرضا ریحانی
بیمارستان امام خمینی (ره) کرج دو سالی هست که در حال اغما به سر می برد و به همین علت این مرکز درمانی مهم که پیشتر جان دهها بیمار را از مرگ نجات داده و به دهها هزار بیمار دیگر سلامتی بخشیده است، اکنون خودش در بخش مراقبت های ویژه بستری است.
گمان ندارم استفاده از این تمثیل برای توصیف وضعیت فعلی این بیمارستان، چندان دور از واقعیت باشد، بخصوص که با بهره گیری از زبان استعاره می توان حامیان، مالکان و همراهان این بیمارستان را به دو دسته تقسیم کرد، دسته اول همان کارکنان، مسئولان دلسوز و افراد رئوف، انسان دوست و خیرخواه هستند که تلاش دارند هر طور شده این بیمارستان را از حالت اغما خارج و آن در خدمت مردم قرار دهند.
گروه دوم اما، گرچه کم شمارند ولی از تاثیرگذاری بالایی برخوردارند و به نظر می رسد این گروه درصدد برآمده اند، پشت پرده و بدون برجای گذاشتن رد پا، به نحوی به بخش مراقبت های ویژه نفوذ کرده و مترصد آن هستند که در فرصت مناسب با قطع اکسیژن و دیگر تجهیزات پزشکی متصل که هنوز بیمارستان را زنده اما در حالت اغما نگه داشته را قطع کنند و در نهایت به منافع نامشروع گروهی خود دست یابند.
اکنون وقتی از برگزاری حدود ۶۰ مورد تجمع اعتراضی کارکنان بیمارستان امام خمینی (ره) کرج با هدف دستیابی به چندین ماه حقوق معوقه خود سخن می گوییم، معنی واضح تر آن این است که نه فقط مسئولان و مدیران ارشد استان البرز و شهرستان کرج که حتی وزارت بهداشت و درمان هم از جزییات اوضاع نا به سامان این بیمارستان و کارکنان آن با خبرند.
براین اساس، وضعیت بغرنج و پیچیده این بیمارستان دیگر به توضیح و تشریح بیشتری نیاز ندارد، فقط باید یادآوری شود که این مرکز درمانی پیش از این، مکانی برای نگهداری زندانیان بود که از سال ۷۰ به بیمارستان تبدیل شد و در طول بیش از ربع قرن فعالیت خود، به صورت منظم و برنامه ریزی شده خدمات درمانی ارزشمند و فراوانی را در بخش های مختلف به بیماران ارائه کرده است.
بیمارستان امام خمینی (ره) کرج به معنای واقعی فوق تخصصی بوده است
تردید ندارم که بسیاری از شهروندان با ظرفیت های مختلف درمانی بیمارستان فوق تخصصی امام خمینی (ره) کرج آشنایی چندانی ندارند و حتی شاید به یاد نداشته باشند که این بیمارستان در گذشته های نه چندان دور انواع خدمات درمانی تخصصی را به بیماران ارائه می کرده است.
به عنوان نمونه این بیمارستان به انواع امکانات و تجهیزات پیشرفته چون سی سی یو و ای سی یو، جراحی عمومی، زنان و زایمان، نوزادان، ارتوپدی، جراحی اعصاب، کلیه، انکولوژی، داخلی، تغذیه اطفال، روانپزشکی، روماتولوژی، قلب، چشم ENT ، جراحی فک و صورت، غدد و عفونی، رادیولوژی، سی تی اسکن، سونوگرافی، نوار مغز، نوار عصب، فیزیوتراپی، آزمایشگاه و اکوکاردیوگرافی مجهز بوده است، اما اکنون تعطیلی و تجمع کارکنان آن تنها می تواند مایه تاسف و افسوس ما باشد.
حال اگر پرسش این باشد که چگونه چنین مجموعه بزرگ و ارزشمند به این حال و روز افتاده است؟ پاسخ بطور خلاصه این است که گرچه این بیمارستان تحت عنوان بخش خصوصی فعالیت می کرد، اما طبق قرارداد منعقد شده ۳۰ درصد از ظرفیت آن برای کمک به قشر آسیب پذیر اختصاص یافته بود، تا اینکه قانونی در مجلس به تصویب رسید که ابتدا بحث تعرفه های نیمه دولتی و بعد هم دولتی را در مورد این بیمارستان مطرح کرد و چون این مرکز درمانی با این وضعیت قادر به ادامه فعالیت نبود، از زمستان سال ۹۵ رفته رفته گرفتار زیان، انباشت بدهی و در نهایت دچار ورشکستی شد.
البته این یادآوری لازم است که موسس این بیمارستان، بنیاد شهید و امور ایثارگران است و گرچه بخش عمده ای از آن در سال ۸۳ البته همراه با مقدار متنابهی بدهی به سازمان همیاری های شهرداری های استان البرز واگذار شد، اما همچنان یک سوم آن در اختیار بنیاد شهید باقی ماند و همین امر هم موجب شد که این بیمارستان مشمول قانون تعرفه های دولتی، مصوب مجلس شورای اسلامی شود.
متفرق شدن پزشکان و کادر درمانی این بیمارستان و بخصوص چندین ماه حقوق معوقه کارکنان و عدم استفاده و در انبار ماندن کلی تجهیزات پیشرفته پزشکی که ارزش آنها تا ۴۰ میلیارد تومان برآورد شده است، از دیگر تبعات منفی اتفاقاتی است که در خصوص این بیمارستان رخ داده است و گفته می شود امکان اداره کردن این مرکز درمانی به صورت هیات امنایی نیز وجود ندارد و تنها راه به مزایده گذاشتن این بیمارستان است.
تا کنون چندین مزایده بی نتیجه در مورد این بیمارستان برگزار شده است
علی ایحال، مجموعه مسئولان و عموم دست اندرکاران این بیمارستان در نهایت به این نتیجه رسیده اند که تنها راه حل ممکن برگزاری مزایده است که گویا تاکنون پنج یا شش مزایده هم در خصوص این بیمارستان برگزار شده و هر بار به نحوی بی نتیجه مانده است.
اکنون صرفنظر از هرگونه امکانات و تجهیزات پزشکی و اداری موجود در بیمارستان امام خمینی (ره) کرج، اگر واقع شدن این بیمارستان با ۱۷ هزار مترمربع زمین مرغوب آنهم در بهترین و مناسبترین موقعیت تجاری در این کلانشهر را توام با نابه سامانی اوضاع، اعتراض به حق کارکنان و بخصوص بی نتیجه ماندن چندین مزایده و بویژه آخرین مورد برای واگذاری این مرکز درمانی را در کنار هم قرار دهیم، نمی توانیم برخی احتمال ها را نادیده بگیریم.
به عنوان شاهد مثال در خبرها آمده بود، یک پزشک مجرب که دارای فوق تخصص چشم پزشکی است و تجربه راه اندازی چند کلینیک چشم پزشکی در خارج از کشور از جمله آلمان و نیز در شهر زادگاهش در داخل ایران را در کارنامه خود دارد، موفق شده است در آخرین مزایده این بیمارستان با قیمت پایه ۲۱۷ میلیارد تومان، او با ارائه قیمت ۲۲۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برنده شود که گویا بازهم ایجاد برخی حاشیه ها مانع تایید نهایی این مزایده شده است.
جالب اینکه این چشم پزشک سرشناس، برغم ارزیابی جوانب مختلف برای شرکت در مزایده این بیمارستان، وقتی از او درباره دهها تجمع اعتراضی کارکنان این مرکز درمانی پرسیده می شود، او در پاسخ، مجموعه کارکنان، پزشکان و سایر نیروهای این بیمارستان را سرمایه ارزشمندی برای این مرکز درمانی توصیف کرده و معتقد است: در صورت رفع موانع مزایده، با واگذاری سهام این بیمارستان به تک تک کارکنان و شریک کردن انها در امور مختلف، خواهد توانست با استفاده از کل ظرفیت و همکاری این نیروها، کار از سرگیری دوباره فعالیت این بیمارستان را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام دهد.
باقی ماندن بیمارستان به عنوان یک مرکز پزشکی و درمانی باید شرط هرگونه واگذاری باشد
به هرحال، ما نمی دانیم که چرا آخرین مزایده این بیمارستان تاکنون به تایید نهایی نرسیده است، لیکن حفظ ماهیت این بیمارستان و کاربرد آن به عنوان یک مرکز درمانی باید اصلی ترین شرط واگذاری بیمارستان امام خمینی (ره) کرج باشد، چراکه در غیر این صورت، بیشترین لطمه و زیان به مردم استان البرز و شهر پرجمعیت کرج وارد خواهد شد.
بنابراین، برای جمع بندی این مقال، اول اینکه با توجه به رشد بی رویه و فزاینده جمعیت در کرج و استان البرز براثر مهاجرپذیری، نه تنها فعالیت دوباره این بیمارستان ضروری است، بلکه مسئولان و مدیران دلسوز این استان و شهرستان کرج باید به فکر افزایش امکانات بهداشتی و درمانی در این کلانشهر میلیونی باشند.
و کلام آخر و سربسته اینکه آخرین مزایده و برنده شدن آن هموطن فوق تخصص چشم پزشکی آنهم با آن پیشینه معتبر و ارزشمند که حتی قول تبدیل بیمارستان امام کرج به یک برند معتبر درمانی را نیز داده است، خود سندی است که هرگونه تغییر کاربری در زمین های وسیع این بیمارستان را زیر سووال خواهد برد.
معهذا هر اتفاقی در مورد این بیمارستان از جمله قول و تعهد ساخت بیمارستان در نقطه دیگری در کرج یا هر وعده و وعید دیگری، در واقع نوعی دور زدن مطالبات جمعیت سه میلیون نفری البرز محسوب می شود و اطمینان داشته باشید که مردم این استان بخصوص کرج نشینان با توجه به حوادث و حاشیه های رخ داده در مورد بیمارستان امام خمینی (ره) این شهر، با تیزبینی و هوشیاری هرگونه تغییر در ماهیت این مرکز درمانی را با دقت زیر نظر دارند و منتظرند این بیمارستان هرچه زودتر توسط مسئولان و افراد دلسوز و کارآمد از حالت اغما خارج شود.
تمام…