
زخمی که سر باز کرد؛
داستان دنبالهدارِ جذب نیروهای غیرمتخصص و سفارشی در شهرداری کرج
نسترن کیوانپور- طرح دو فوریتیِ بهکارگیری ۱۴۹ نفر نیرو از طریق پیمانکار تامین نیروی انسانی، یکی از لوایحی بود که در صدوپنجاهوششمین جلسهی رسمیِ شورای شهر کرج توسط سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج ارائه شد و بحثهایی را میانِ اعضای شورا ایجاد کرد؛ بحثهایی که شدت گرفت و مشکلاتِ ریشهای را پیش کشاند که مربوط به نیروهایی بود که از طریقِ برخی سازمانها در قالبِ کارگر جذب میشوند و بعدها به پُستهای مدیریتی و ریاست میرسند!
پیمان بضاعتیپور؛ رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج در دفاع از این لایحه گفت: «عمده پروژههای سازمان بهصورت امانی است و هزار ۱۶۰ نیرویی که از طریق پیمانکارِ تامینی در اختیار داریم که شامل ۲۰۰ نفر کارشناس و کارمند اداری، ۸۰۰ نفر مسئول حفظ و نگهداریِ ۲۷۰۰ هکتار اراضی فضای سبز داخل و پیرامون شهر کرج و باقیمانده برای انجامِ پروژههای عمرانی تا پایانِ مهرماه است. این در حالیست که بهدلیل شرایطِ آبوهوایی و افزایشِ دما باید نیروها را جهت حفظ و نگهداری در فضاهای سبز مستقر کنیم.»
او ادامه داد: «جابهجاییِ نیروها برای پیشبُردِ پروژههای عمرانی بهدلیل افزایش هزینه و در عینِ حال نبودِ اعتبار امکانپذیر نیست. به همین دلیل نیازمندِ بهکارگیری ۱۴۹ نفر نیرو از طریق پیمانکار تامین نیروی انسانی هستیم که شامل ۲۷ نفر بنّا و ۱۲۲ نفر کارگر ساده به مدتِ سه ماه میشود؛ با این قید که با تعهد محضری بعد از پایان این مدت، با آنها تسویه حساب خواهد شد.»
سارا دشتگرد با اینکه سازمان سیما و منظر را یکی از فعالترین سازمانهای شهرداری اعلام کرد موضوعِ جذبِ نیرو را ریشهای و دارای پیامدهای منفی در آینده دانست و گفت: «طی چند ماه گذشته حدود ۷۰ نفر از طریق سازمان سیما و منظر جذب شهرداری شدهاند! بگویید این نیروها از کجا آمدهاند؟! من با زور و زحمت اسمِ ۱۰ نفر را پیدا کردهام، نسبتها را یافتهام و فهمیدهام که از چه طریق وارد شهرداری شدهاند!»
او با بیان اینکه تعداد بالایی کارگر ساده در شهرداری وجود دارد که کار هم نمیکنند گفت: «متاسفم که باید این موضوع را پشتِ این تریبون بگویم اما بسیاری از نیروهای شهرداری اول صبح کارت میزنند، ماشینهایشان را پارک میکنند و از شهرداری خارج میشوند و در پایان ساعت اداری بازمیگردند و دوباره کارت میزنند! من میتوانم همین الان هم چند نفر را مامور کنم که جلوی شهرداری هر منطقه و سازمان ورودِ کارگران و کارمندان را بررسی کنند و متوجه شوند چه کسانی بدون اینکه به شهرداری قدم بگذارند و کار انجام دهند حقوق میگیرند.»
دشتگرد با انتقاد از استخدامِ یک کارمندِ دیپلمه که دو ماه پیش برای پاسخ به تلفن بهکارگیری شده گفت: «در کلِ نهادِ شهرداری نیرویی برای پاسخگویی به تلفن وجود نداشت که باید حتما نیروی جدید جذب میشد؟! بحث این است که میگوییم کارگر ساده جذب میکنیم اما دکتر، مهندس، دامپزشک، لیسانس زیستشناسی، لیسانس خیاطی میآوریم برای کارگری و بعد نمیتوانیم آنها را بیرون کنیم! من واقعا نمیدانم لیسانس زیستشناسی به چه دردِ شهرداری میخورد؟»
او در پایان گفت: «متاسفانه نیروها از طریق سازمانها بهکارگیری میشوند و بعد سر از معاونت و ریاست مناطق و سازمانها در میآورند! این رویه باید ساماندهی و اصلاح شود.»
فرجالله ایلیات اما یکی از موافقان این لایحه بود که در دفاع از آن گفت: «مخالفتهای مطرحشده یک مقولهی جدا از این لایحه است! ما در حوزهی فضای سبز با کمبود زمان مواجه هستیم و این لایحه اتفاقا لایحهی بسیار خوب و ارزشمندی است چرا که در موردِ پروژههای خاص تعریف شده. با قیدِ اینکه پس از پایانِ سه ماه تسویهحساب صورت گیرد، پروژهها را میتوان با سرعت به سرانجام رساند.»
دیدِ کلیِ اعضای شورا به این لایحه مثبت بود چرا که به گمانِ موافقان سرعتبخشی به پروژههای عمرانی باید در اولویت قرار بگیرد و به همین دلیل این لایحه به تصویب رسید و بنا شد لیستِ اسامیِ ۱۴۹ نفر با مشخصاتِ کامل به اعضای شورای شهر تقدیم شده تا ابهاماتِ ایجاد شده رفع شود.
اما باید گفت این لایحه بهانهای شد برای مطرح شدنِ یکی از مشکلاتی که از آغاز به کارِ شورای پنجم یک چالش عمده بوده است و حسین محمدی و محمدحسین خلیلی اردکانی نیز بارها و بارها موضوعِ نیروهای مازاد در شهرداری کرج را مورد انتقاد قرار داده و تذکراتی نیز مطرح کرده بودند.
پروندهی نیروهای مازاد یا استخدامهایی که بهگفتهی برخی اعضا ماجراهای پُشتِ پرده دارد همچنان باز است؛ ما به عنوانِ صدای رسای مردم در انتظارِ شفافسازیِ اعضای شورای شهر کرج هستیم تا بالاخره تکلیفِ این نیروها که بدونِ ضابطه و سفارشی، و گاه با تحصیلاتِ بسیار پایین یا غیرمرتبط، جذبِ شهرداری شدهاند، تنها هزینه بر این نهاد تحمیل میکنند و هیچ خروجی و فایدهای ندارند، مشخص شود.