
– شب قبل از تزریق واکسن، خواب کافی داشته باشید تا عملکرد سیستم ایمنی کاهش نیابد.
– قبل و بعد از تزریق از رژیم غذایی سالم، کم چرب، بدون سرخ کردنی و فاقد غذاهای فراوری شده (انواع فست فودها و اسنک ها) استفاده نمایید تا پاسخ التهابی در بدن تان ایجاد نشود.
– قبل و بعد از تزریق واکسن مایعات، میوه جات و سبزیجات بوفور مصرف نمایید و سعی کنید سوپ تقریبا رقیق را حتما در وعده های غذایی خود داشته باشید.
– قبل از تزریق واکسن حتما غذای سالم و سبک خورده باشید و معده تان خالی نباشد. بهتر است با خود نان و پنیر و گردو به همراه داشته باشید تا اگر زمان طولانی را در صف واکسیناسیون معطل ماندید پیش از تزریق واکسن میل نمایید.
– قبل از تزریق واکسن از مصرف انواع مسکن ها نظیر داروهای ضدمیگرن ( برندهای مختلف ایبوپروفن، استامینوفن و… ) خودداری نمایید زیرا سبب کاهش فعالیت سیستم ایمنی و تولید آنتی بادی های ضد کرونا در بدن تان می شوند. اگر مبتلا به میگرن شدید هستید و بنابر تجویز پزشک خود ناگزیر به مصرف این داروها می باشید از این قاعده مستثنی خواهید بود و بهتر است پس از تزریق واکسن با نظر پزشک تان به مصرف مسکن خود ادامه دهید.
– قبل از تزریق واکسن از مصرف داروهای ضدحساسیت نظیر آنتی هیستامین خودداری نمایید زیرا اگر بدن تان به واکسن حساسیت داشته باشد مشخص نمی شود و می تواند عواقب خطرناکی را به دنبال داشته باشد.
– قبل از تزریق واکسن حتما دمای بدن خود را اندازه بگیرید. از تزریق واکسن در صورتیکه به هر دلیلی (سرماخوردگی، عفونت و…) تب دارید خودداری نمایید.
– بعد از تزریق واکسن استراحت کافی داشته باشید (ترجیحا بخوابید). احتمالا پس از تزریق تب، درد در محل تزریق (بازو)، بدن درد، سردرد و احساس خستگی خواهید داشت که امری بسیار طبیعی بوده و نشاندهنده فعالیت سیستم ایمنی بدنتان است. این علائم در افراد جوان شدیدتر از افراد میانسال و همچنین سالخورده است و پس از دریافت دوز دوم واکسن معمولا تا ۲۰% در مقایسه با دوز اول، افزایش نیز خواهد یافت اما در نهایت پس از گذشت ۳ تا ۴ روز رفع خواهد شد.
– توصیه می شود بمنظور جلوگیری از کاهش تولید آنتی بادی، عوارض ناشی از تزریق واکسن را با خوردن غذاهای سالم و خواب کافی و بدون مصرف دارو تحمل نمایید اما اگر تحمل این عوارض برایتان مقدور نیست و ناچار به مصرف دارو هستید، استامینوفن به سایر مسکن ها ترجیح داده می شود زیرا تب و درد را با هم التیام می بخشد.
– جهت التیام درد در محل تزریق بر روی آن پارچه مرطوب و خنک بگذارید و آن بازو را به آرامی ورزش دهید.
– برای کاهش تب مصرف مایعات و پوشیدن لباس سبک توصیه می شود.
– اگر قرمزی و حساسیت در محل تزریق پس از یک روز کاهش یافت حتما به پزشک اطلاع دهید.
– پس از تزریق واکسن حتی دوز دوم آن، به رعایت پروتکل های بهداشتی بویژه زدن ماسک ادامه دهید زیرا تاثیر واکسن بر روی سویه های جهش یافته ویروس کرونا بویژه نوع آفریقای جنوبی و هندی آن اصلا مشخص نیست.
آزاده رحمانی
دکتری میکروبیولوژی